-30% Obniżka cen! Dolina Biebrzy/Biebrza River Vally

Dolina Biebrzy/Biebrza River Valley - KOMPLET!

• Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza FOREST
  • Ilość stron: 168x2
  • Typ okładki: Twarda
  • Rok wydania: 2009
  • ISBN: 978-83-60450-09-3

Komplet! Wersja polska + wersja angielska

Dolina Biebrzy to nieskażona piętnem współczesnej cywilizacji, przyrodnicza, krajobrazowa i kulturowa perła Europy. Ukształtowała ją Biebrza (Bobra) - jedna z ostatnich europejskich rzek, której przebieg nigdy nie był regulowany, zmieniany lub prostowany. Do dziś wije się meandrami, niczym stupięćdziesięciokilometrowy wąż pełznący przez bezkresne bagna. W tej okolicy wszystkie pory roku mają swój niepowtarzalny urok. W ich rytmie zmieniają się nadbiebrzańskie krajobrazy. Wiosenne rozlewiska ustępują miejsca soczystej zieleni, jesienią przeważają rdzawe kolory suchych turzyc, żółcie trzcin i brązy wierzbowych liści. Zimą dominują trzy kolory - biel śniegu, szarość liściastych zadrzewień i zieleń borów iglastych. Choćby dla tych widoków, warto przyjechać nad Biebrzę.

The Biebrza Valley is a natural, landscape and cultural pearl of the European continent, still largely untouched by the hand of contemporary civilization. Shaping the whole region is the Biebrza itself (formerly Bobra) - one of Europe's last never-regulated rivers, which continues to meander like a 150 km snake through tractless marshes.

There is charm here in every season of the year, with an unending cycle of associated landscape changes. The spring floods eventually subside, allowing lush greenery to develop, while autumn features the russets and browns of the dry sedges, the yellow of the reeds and the copper-brown of willow leaves. Winter in turn offers a world snow-white and grey-leaved, but also thankfully green with conifer needles. The beauty of such views alone would be sufficient to draw people to the Biebrza, but there is also the region's unique and diverse nature, culture and history, also presented here in full.