-30% Nowość Obniżka cen! Gruzja. W pół drogi do nieba
Zofia Piłasiewicz

Gruzja. W pół drogi do nieba (nowe wydanie)

Produkt nie jest już dostępny!

• Format: 145x210
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 978-83-64505-67-6

"Gruzja. W pół drogi do nieba", to relacja z podróży do tego, jakże odległego w sensie geograficznym, ale jakże bliskiego Polakom kraju. Z podróży, którą Zofia Piłasiewicz odbywa zarówno w czasie teraźniejszym, jak i w głąb historii tego niewielkiego, ale bogatego w przeszłość skrawka ziemi. Autorka snuje opowieści o mitycznych Argonautach, którzy wyprawiali się po złote runo, o ważnych dla historii Gruzji kobietach, jak święta Nino czy królowa Tamar, o tragicznej historii polskiego zesłańca Karola Kalinowskiego, który – by ratować życie – musiał przejść na islam, o polskich śladach na Kaukazie i kaukaskich w Polsce. Te opowieści autorka przeplata z barwnymi opisami niezwykłej, gruzińskiej scenerii: przepastnymi wąwozami, przepięknymi górami, zagubionymi w czasie maleńkimi wioskami, nad którymi górują dumnie słynne kaukaskie, kamienne wieże. Piłasiewicz szerokim łukiem omija miasta i cywilizacje, zagląda tam na chwilę, by szybko uciec na kamieniste ścieżki, piaszczyste dukty i dziurawe drogi, by być jak najbliżej natury, która na Kaukazie jest mistyczna, pierwotna i – jak do tej pory – niezadeptana jeszcze setkami tysięcy turystycznych butów. Podstawową kategorią cechującą wytrawnego podróżnika jest zdziwienie, w którym zawarty jest szacunek dla inności i innego. Zofia Piłasiewicz podczas tej wyprawy dziwi się wszystkiemu, a to zdziwienie – prawdziwe, nieudawane – sprawia, że relacje z tej podróży czyta się z prawdziwą przyjemnością. Znakomitym dopełnieniem tej niespiesznej opowieści są zamieszczone w książce, świetnie oddające klimat Gruzji, fotografie.