-30% Obniżka cen! Przez bezkresy historii

• Format: 145x210 mm
  • Rok wydania: 2015
  • ISBN: 978-83-64505-18-8

Przez bezkresy historii to podróż w czasie i w przestrzeni: w głąb historii, po kresach świata, który jest ważnym elementem tożsamości zarówno Polaków, jak i Ukraińców.
Jan Spytek Tarnowski – wędrując współcześnie, w XXI wieku, szlakiem dawnych warownych rezydencji i strażnic kresowych rozrzuconych po bezdrożach malowniczego i emocjonalnie nam bliskiego Podola, po Wołyniu, a także po pograniczu Wołynia i Podola, gdzie rozłożył się piękny i jakże sławny swym Liceum Krzemieniec, a dalej rozmodlony Poczajów, dawniej unicki, dziś prawosławny, a nieopodal tragiczny swą najnowszą historią warowny Podkamień, niegdyś będący taką podolską Częstochową – zanurza się w przeszłość i w mit Kresów. Barwnym i niezwykle sugestywnym literackim językiem opowiada o polskich śladach na ziemiach, które są częścią obecnej Ukrainy, o splątanych losach Ukraińców i Polaków, o wspólnej, niełatwej momentami przeszłości i historii.